Ciasto drożdżowe z dynią

 

 

Nowy

SKŁADNIKI NA ZACZYN
30 g świeżych drożdży; 60 ml ciepłego mleka; 2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU
W miseczce umieścić drożdże oraz cukier. Rozgnieść drożdże z cukrem do momentu aż będą płynne. Dolać mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO
470 g mąki (plus troszkę do podsypania); 75 g cukru pudru; cukier wanilinowy; szczypta soli; 240 g puree z dyni (przepis tutaj); 3 łyżki mleka; 75 g miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy oraz sól. Ręką troszkę wymieszać. Następnie dodać gotowy, wyrośnięty zaczyn, masło, mleko praz pree. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Miskę posypać odrobiną mąki, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.

Formę 22 x 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy i za pomocą palców równomiernie rozprowadzić po całej blaszce. Górę ciasta posypać kruszonką. Można ją lekko wgnieść w ciasto. Nagrzać piekarnik do 40 stopni (góra i dół). Włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec przez ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.


SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
75 g mąki pszennej; 50 g masła; 50 g drobnego cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUSZONKI
W miseczce umieścić produkty. Palcami ugniatać produkty do momentu pojawienia się mniejszych i większych grudek.

UWAGA!

Dwa kawałki widoczne na zdjęciu mają ok. 450 kcal.

Przepis oparty na przepisie Just Yummy Bake

Opinie

Napisz opinię

Ciasto drożdżowe z dynią

Ciasto drożdżowe z dynią

SKŁADNIKI NA ZACZYN
30 g świeżych drożdży; 60 ml ciepłego mleka; 2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU
W miseczce umieścić drożdże oraz cukier. Rozgnieść drożdże z cukrem do momentu aż będą płynne. Dolać mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

30 other products in the same category: