MAŚLAK PSTRY

  • MAŚLAK PSTRY - owocniki wyrastają od lata do jesieni
  • W Polsce miejscami jest pospolity
  • Występuje w lasach iglastych, szczególnie pod sosną i na wrzosowiskach, w miejscach wilgotnych (stąd inna z nazw – bagniak)
  • U młodych okazów półkolisty z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty z ostrym brzegiem
  • Skórka za młodu na kolor od żółtego lub żółtosiwego przez oliwkowy do brudnopomarańczowego i jest pilśniowata, potem staje się ochrowobrązowa do bladopomarańczowej
  • Jej powierzchnia pokryta jest drobnymi kosmkami, które u starszych okazów czasami zanikają
  • Od miąższu oddziela się dość trudno
  • Trzon jest walcowaty, gładki i dołem zgrubiały
  • Ma żółty lub żółtobrązowawy kolor z lekkim czerwonawym odcieniem
  • Miąższ twardy, bladożółty lub bladopomarańczowy, po przekrajaniu lekko błękitniejący nad rurkami i pod powierzchnią trzonu cytrynowożółty, po przekrojeniu miejscami lekko sinieje (lekko błękitnieje)
  • Smak nieznaczny, zapach oryginalny, nieco przypominający igliwie