Faworki z falbanką

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (miska)
200 g mąki pszennej; szczypta soli; 25 g masła; 1 jajko; 2 żółtka; 1/2 łyżki cukru pudru; 2 łyżki gęstej śmietany 16%; 1 łyżka spirytusu; olej do smażenia

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i masło pokrojone na małe kawałki. Dokładnie rozetrzeć mąkę z masłem. W garnku ubić jajko z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Gdy jajka z cukrem będą gotowe przelać je do miski z mąką i wymieszać mikserem. Dodać śmietanę oraz spirytus. Całość dobrze wymieszać mikserem. Oprószyć blat mąką i ugniatać ciasto aż będzie zwarte i elastyczne. Jeśli nadal ciasto będzie kleić się do rąk i blatu dosypać mąki. Rozwałkować ciasto po czym złożyć je na pół i znowu rozwałkować. Czynnoś powtórzyć 4-5 razy, żeby do ciasta "weszło" powietrze. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Nożem do pizzy wycinać w cieście prostokąty (ok. 2 cm x 7 cm) . W środku każdego paska zrobić nacięcie przez które należy przewlec jeden koniec ciasta. Na końcach zrobić odciski widelcem. Smażyć na rozgrzanym oleju do momentu uzyskania złotego koloru. Wyciągnąć na ręcznik papierowy. Przełożyć na talerz lub do miski. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem. 

Opinie

Napisz opinię

Faworki z falbanką

Faworki z falbanką

SKŁADNIKI (miska)
200 g mąki pszennej; szczypta soli; 25 g masła; 1 jajko; 2 żółtka; 1/2 łyżki cukru pudru; 2 łyżki gęstej śmietany 16%; 1 łyżka spirytusu; olej do smażenia

30 other products in the same category: