KARP

  • żyje w wodach słodkich.
  • Zajmuje wysoką pozycję wśród ryb, ponieważ jest rybą tradycyjnie podawaną na wigilię
  • Mięso tej ryby jest soczyste, bogate w białko, ości grube i łatwe do usunięcia
  • W zależności od gatunku skórę ma pokrytą całkowicie łuskami lub tylko kilkoma rzędami dużych łusek, bądź nie ma ich wcale
  • W hodowlanych warunkach osiąga wagę do 4,5 kg
  • Do najsmaczniejszych należą mleczaki czyli młode karpie
  • Tradycyjnie karp krojony jest na tzw. dzwonek i smażony w cieście na tłuszczu
  • Można przygotować karpia jeszcze w inny sposób np. po żydowsku lub w sosie
  • Z karpia często robiony jest wywar do zupy (barszczu wigilijnego lub rybnej)
  • Ugotowany karp obierany jest i serwowany w galarecie z cytryną, rodzynkami i migdałami