Ciastka oreo

Nowy produkt

SKŁADNIKI NA CIASTKA (ok. 36 sztuk)
80 g masła; 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej; 1/2 szklanki kakao; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka sody; szczypta soli; 1 szklanka cukru pudru; 1 jajko; 1/2
łyżeczki aromatu waniliowego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
100 g miękkiego masła (temp.pokojowa); 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; szczypta soli; 1 łyżeczka aromatu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
Masło na nadzienie miksować (końcówki świderki) do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji,
następnie dodawać stopniowo cukier puder, sól oraz aromat waniliowy. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawić do lodówki na 15 minut.

Więcej szczegółów

Dodaj do listy życzeń

Więcej informacji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTEK
Masło roztapiĆ w rondlu i zostawić do ostudzenia. W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do
pieczenia, sodę oraz sól. Do ostudzonego masła dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać jajko, aromat i mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Mieszankę dodać do suchych składników i dobrze wyrobić (wszystkie składniki muszą być dobrze połączone ze sobą). Ciasto owinąć folią i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Tak przygotowane ciasto wałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać w nim ciasteczka (w przepisie użyto kieliszka o średnicy 5 cm). Krążki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 8 min. w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu przełożyć na talerz i poczekać aż całkowicie przestygną. Gdy masa będzie gotowa, nakładać na ciastko nadzienie (ok. 1 łyżeczka) i lekko docisnąć drugim.

UWAGA!

1. Ciasto nie może być zbyt długo w zamrażarce, ponieważ zacznie się kruszyć.

2. Ciasto rozwałkowywać na suchym blacie.

3. Można zrobić wzorek na ciastku. W przepisie użyto końcówek do robienia baniek mydlanych :-)

4. Ciastka przenosić na blachę za pomocą szerokiego noża.

5. Najsmaczniejsze są maczane w mleku.

Opinie

Napisz opinię

Ciastka oreo

Ciastka oreo

SKŁADNIKI NA CIASTKA (ok. 36 sztuk)
80 g masła; 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej; 1/2 szklanki kakao; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 płaska łyżeczka sody; szczypta soli; 1 szklanka cukru pudru; 1 jajko; 1/2
łyżeczki aromatu waniliowego

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
100 g miękkiego masła (temp.pokojowa); 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; szczypta soli; 1 łyżeczka aromatu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
Masło na nadzienie miksować (końcówki świderki) do uzyskania puszystej i jasnej konsystencji,
następnie dodawać stopniowo cukier puder, sól oraz aromat waniliowy. Gdy składniki będą dobrze połączone odstawić do lodówki na 15 minut.