GNOCCHI Z SERA BIAŁEGO
SKŁADNIKI
- 500 g sera białego
- 2 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
SMAŻONA BUŁKA TARTA
- 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać 2 łyżki bułki tartej
- Mieszać od czasu do czasu
- Gdy bułka będzie podsmażona, ściągnąć garnek z ognia i polać gnocchi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ser biały przecisnąć przez praskę do miski
- Dodać jajka i mąkę przesianą przez sito
- Zagnieść całość do momentu powstania zwartej kuli
- Podzielić ją na 4 części
- Z każdego kawałka ulepić cieniutki wałek, długości około 46 cm (z tej długości wychodzi 34 gnocchi)
- Wałek pokroić na małe kawałeczki ok. 1-1,5 cm, a na każdym kawałeczku zrobić (odcisnąć) ślad (rowki) widelczykiem
- Uważać, żeby nie zgnieść gnocchi!
- Wrzucać do gotującej się wody lekko posolonej
- Gdy wszystkie gnocchi będą w garnku zmniejszyć ogień na mały
- Gdy kluski wypłyną na wierzch, powinny być gotowe. Można wyciągnąć jedną i sprawdzić
- Gnocchi podawać ze smażoną bułką tartą lub masłem i cukrem
- Można posypać cynamonem