GNOCCHI Z SERA BIAŁEGO

SKŁADNIKI
  • 500 g sera białego
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
SMAŻONA BUŁKA TARTA
  • 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać 2 łyżki bułki tartej
  • Mieszać od czasu do czasu
  • Gdy bułka będzie podsmażona, ściągnąć garnek z ognia i polać gnocchi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ser biały przecisnąć przez praskę do miski
  • Dodać jajka i mąkę przesianą przez sito
  • Zagnieść całość do momentu powstania zwartej kuli
  • Podzielić ją na 4 części
  • Z każdego kawałka ulepić cieniutki wałek, długości około 46 cm (z tej długości wychodzi 34 gnocchi)
  • Wałek pokroić na małe kawałeczki ok. 1-1,5 cm, a na każdym kawałeczku zrobić (odcisnąć) ślad (rowki) widelczykiem
  • Uważać, żeby nie zgnieść gnocchi!
  • Wrzucać do gotującej się wody lekko posolonej
  • Gdy wszystkie gnocchi będą w garnku zmniejszyć ogień na mały
  • Gdy kluski wypłyną na wierzch, powinny być gotowe. Można wyciągnąć jedną i sprawdzić
  • Gnocchi podawać ze smażoną bułką tartą lub masłem i cukrem
  • Można posypać cynamonem