KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI

SKŁADNIKI (2-3 porcje)
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 średni, dojrzały pomidor
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • sól
  • mały pęczek zielonej pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Cebulę, obrać, pokroić drobno i wrzucić na patelnię z roztopionym masłem
  • Papryki, przekroić na połówki, wybrać nasiona, umyć i pokroić w cienkie paseczki
  • Paseczki można przeciąć na pół i dodać do cebuli
  • Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu
  • Mięso kurczaka umyć, odkroić tłuszcz jeśli jest i pokroić w większe kawałki
  • Na patelni rozgrzać olej, włożyć kawałki mięsa, dodać wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól (3/4 łyżeczki), pieprz oraz ostrą paprykę
  • Wymieszać i smażyć 5 minut, obracając kawałki mięsa
  • Do cebuli i papryk dodać ryż, kawałki mięsa oraz pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w większe kawałki
  • Zakryć pokrywką i dusić całość 10 minut
  • Tuż przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki