KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI
SKŁADNIKI (2-3 porcje)
- 1 woreczek ryżu
- 1 średnia cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 średni, dojrzały pomidor
- 2 piersi z kurczaka
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- sól
- mały pęczek zielonej pietruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Cebulę, obrać, pokroić drobno i wrzucić na patelnię z roztopionym masłem
- Papryki, przekroić na połówki, wybrać nasiona, umyć i pokroić w cienkie paseczki
- Paseczki można przeciąć na pół i dodać do cebuli
- Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu
- Mięso kurczaka umyć, odkroić tłuszcz jeśli jest i pokroić w większe kawałki
- Na patelni rozgrzać olej, włożyć kawałki mięsa, dodać wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól (3/4 łyżeczki), pieprz oraz ostrą paprykę
- Wymieszać i smażyć 5 minut, obracając kawałki mięsa
- Do cebuli i papryk dodać ryż, kawałki mięsa oraz pomidor, obrany ze skórki i pokrojony w większe kawałki
- Zakryć pokrywką i dusić całość 10 minut
- Tuż przed podaniem posypać pokrojoną natką pietruszki