Pierniczki

 

 

Nowy

Pierniki najlepiej upiec kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później.
Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
3 szklanki pszennej mąki extra; 3 łyżki płynnego miodu; 1 łyżeczka sody; 2 łyżki przyprawy piernikowej; 1 jajo; 2 żółtka; 3 czubate łyżki cukru; 1/2 kostki (100 g) roztopionego tłuszczu (masło lub margaryna); można dodać kakao, jeśli pierniczki mają być ciemniejsze

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą (najprościej w malakserze). Blat posypać mąką i rozwałkować przygotowane ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać foremkami pierniczki. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C ok. 10 minut, do momentu, aż zarumienią się. Udekorować według pomysłu. 

Opinie

Napisz opinię

Pierniczki

Pierniczki

Pierniki najlepiej upiec kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później.
Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

30 other products in the same category: