Kategorie

Advertising

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

SKŁADNIKI NA CIASTO (33 szt.)

1/2 szklanki śmietany; 12 g drożdży; 1 łyżka cukru; 30 g margaryny; 2 i 1/2 szklanki mąki; 2 jaja

 

NADZIENIE OWOCOWE
Owoce (np. jabłka surowe w kawałku lub starte na tarce, śliwka, malina) lub konfitura albo dżem (truskawkowy lub porzeczkowy).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁECZEK
Śmietanę, drożdże i cukier wymieszać ze sobą. Do mąki dodać przygotowany rozczyn, jaja i margarynę. Gotowe ciasto rozwałkować i wyciąć w nim nożem małe kwadraciki. Do każdego kwadracika włożyć nadzienie. Piec w piekarniku w temperaturze 160°C do momentu zarumienienia się (ok. 15 minut).