Cycki murzynki

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

1 szklanka białek (ok. 7 sztuk); szczypta soli; 1 szklanka cukru; 1 szklanka maku; 1 szklanka i 1 łyżka czubata wiórek kokosowych; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA MAKOWO-KOKOSOWEGO

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Do ubitych białek z cukrem dodać mak i wiórki kokosowe (jeśli masa będzie rzadka można dodać łyżkę mąki) oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Wyłożyć na blachę (37 cm x 25 cm). Piec ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem).

UWAGA! Jeśli blacha będzie większa od podanej, ciasto będzie troszkę niższe, ale równie smaczne!

SKŁADNIKI NA KREM

1/2 l mleka wlać do dużego garnka. Zrobić zaczyn: 1/2 l mleka + 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej + 2 łyżki czubate mąki pszennej, 4 żółtka (zostały z białek) + 3/4 szklanki cukru + cukier wanilinowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
Zaczyn wymieszać, żeby nie było grudek i powoli wlewać do 1/2 l mleka, które jest w dużym garnku. Zimny budyń powoli wymieszać z masłem (1 kostka 250 g - 82% tłuszczu) lub margaryną (1 kostka - 250 g) do pieczenia. Krem położyć na ciasto.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

ok. 10 łyżek wódki; kilka łyżek wody; paczka okrągłych biszkoptów; 10 kostek czekolady deserowej lub mlecznej; 2 łyżeczki masła; 1 łyżka mleka; kilka rodzynek

SPOSÓB WYKONANIA CIASTA CYCKI MURZYNKI

Na ciasto makowo-kokosowe wyłożyć krem i rozprowadzić równomiernie po całym spodzie. Na krem układać biszkopty jeden obok drugiego (wcześniej namoczone w wódce lub wódce z wodą). Każde ciastko udekorować polewą (rozpuszczone kostki czekolady z masłem i mlekiem) oraz rodzynką.

Opinie

Napisz opinię

Cycki murzynki

Cycki murzynki

30 other products in the same category: