Kategorie

Advertising

Ciasto japońskie

Ciasto japońskie

SKŁADNIKI

1 kostka masła lub margaryny (250 g); 450 g cukru pudru; 9 jaj; 300 g zmielonego dwukrotnie maku; 600 g jabłek startych na grubej tarce; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 9 czubatych łyżek grysiku; bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, morele, figi, daktyle); 1 olejek migdałowy; ok. 250 g czekolady (do fondue); ok. 400 g maślanych ciasteczek; ok. 2 łyżki masła 

 

SPOSÓ PRZYGOTOWANIA

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Z żółtek, cukru i masła utrzeć masę. Do gotowej masy dodawać na zmianę mak i jabłka. Kolejno dodać grysik, pokrojone bakalie oraz olejek. Na końcu pianę z białek wymieszać delikatnie łyżką z pozostałymi składnikami. Przygotować spód ciasta i wylepić nim spód okrągłej formy (średnica 25 cm). Gdy już całość będzie pokryta kruchym ciastem przełożyć masę makową. Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia. Ciasto polać polewą czekoladową. Można posypać płatkami migdałowymi.

Więcej szczegółów

CIASTO NA SPÓD

Ciasteczka zmielić lub dobrze rozgnieść. Dodawać masło i zagniatać do momentu, aż powstanie ciasto, którym można wylepić spód formy. 

 

UWAGA!

Można zastąpić czekoladę do fondue i polać inną polewą czekoladową.