PAPRYKI Z FARSZEM
SKŁADNIKI
- 3 czerwone papryki
- 100 g ryżu
- 250 g mięsa mielonego z łopatki i wołowiny
- 7 pieczarek średniej wielkości
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
- ok. 150 g sera żółtego
- 1 łyżka oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, pozbyć się nasion i umyć
- Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać mięso
- Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na margarynie
- Dodać do miski z ryżem i mięsem
- Dodać również sól, pieprz oraz paprykę i dokładnie wszystkie składniki wymieszać
- Gotowy farsz umieścić w każdej połówce papryki
- Tak przygotowane połówki, przełożyć na płaskie żaroodporne naczynie, polać oliwą spód naczynia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- Piec 50 minut
- 10 minut przed końcem położyć na paprykę starty ser żółty
- Gdy się rozpuści wyciągnąć papryki z piekarnika