Deser jogurtowy z truskawkowym puree

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (3 porcje)
Warstwa biała
600 g naturalnego jogurtu; 2 łyżeczki żelatyny; 2 łyżki gorącej wody; 1-2 łyżki erytrolu; 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
Warstwa czerwona
240 g puree z truskawek (truskawki obrać, umyć i zmiksować za pomocą blendera na puree); 1 łyżeczka żelatyny; 2 łyżeczki ciepłej wody; 2-3 łyżki erytrolu
DODATKOWO
1-2 łyżki prażonych płatków migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jogurt umieścić w naczyniu, dodać ekstrakt z wanilii. W filiżance rozpuścić żelatynę z wodą, dodać słodzik i łyżkę jogurtu. Składniki wymieszać.
Podgrzać ok. 12 sekund w mikrofalówce, ponownie wymieszać. Jak wystygnie, dodać do jogurtu. Całość dobrze połączyć. Przelać do szklanek i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przygotować warstwę czerwoną. Puree z truskawek umieścić w garnku, dodać erytrol oraz żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Wymieszać, następnie delikatnie przelać do szklanek z masą jogurtową. Odstawić na ok. 40 minut do lodówki. Przed podaniem udekorować płatkami migdałów.

Jedna porcja ma ok. 200 kcal

Opinie

Napisz opinię

Deser jogurtowy z truskawkowym puree

Deser jogurtowy z truskawkowym puree

30 other products in the same category: