Waniliowa Panna Cotta

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
200 ml mleka 3,2%; 200 g śmietanki 36%; 70 g cukru; 1 laska wanilii; 1 łyżka martini bianco (niekoniecznie); kilka kropel aromatu waniliowego; 2 łyżeczki żelatyny; 2 łyżki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mleko i śmietankę wlać do rondla, dodać cukier, aromat oraz martini. (składniki można połączyć za pomocą blendera). Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyciągnąć ziarenka i dodać do składników w rondlu. Całość gotować na małym ogniu do czasu aż cukier rozpuści się. Gdy mieszanka będzie bardzo gorąca, ściągnąć rondel z ognia i dodać żelatynę wymieszaną z dwoma łyżkami wody. Całość mieszać energicznie do czasu aż żelatyna całkowicie rozpuści się i połączy z pozostałymi składnikami. Przelać mieszankę do szklaneczek lub silikonowych foremek. Po ostudzeniu przykryć szklaneczki aluminiową folią i wstawić do lodówki najlepiej na noc. Podawać np. z owocami, sosem owocowym lub czekoladowym, musem z jabłek lub konfiturami.

Opinie

Napisz opinię

Waniliowa Panna Cotta

Waniliowa Panna Cotta

30 other products in the same category: