Pascha z sosem mango i miętą

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (2 sztuki)

3 żółtka; 100 g cukru pudru; ok. 200 g serka Ricotta; 250 g sera białego półtłustego; 2 łyżki śmietany 18%; 1 garść migdałów bez skórki; 1 garść sparzonych rodzynek; 1 garść żurawiny

SKŁADNIKI NA SOS Z MANGO I MIĘTY

1/2 dojrzałego, soczystego mango; 5-6 liści świeżej mięty; 1/4 łyżeczki kardamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU

Owoc mango, umyć, przekroić na pół. Połówkę owocu obrać ze skórki i przełożyć do wyższego pojemnika. Dodać poszarpane w rękach liście mięty i zmielony kardamon. Całość zmielić blenderem.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietanę. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Całość mieszać do czasu, kiedy masa będzie ciepła. Ściągnąć miskę z ognia. Dodać serek Ricotta i półtłusty. Całość dobrze wymieszać za pomocą miksera. Jeśli będzie dużo większych grudek zmiksować dodatkowo blenderem. Na końcu dodać, rodzynki, żurawinę oraz zmielone migdały (zmielić, pozostawiając większe kawałki) i ponownie wymieszać, już za pomocą łyżki. Przygotować niewielkie miseczki. Wyłożyć każdą czystą, mokrą gazą lub czystą, bawełnianą pieluszką. Nałożyć masę serową do miseczek, zakryć od góry kawałkami gazy lub pieluszki, która była poza miseczką. Od góry nakryć miseczkę talerzykiem, a na talerzyk postawić coś ciężkiego, np. słoik wypełniony słonecznikiem, mąką itp. Paschę wstawić do lodówki i trzymać do czasu, aż masa zrobi się twardsza i będzie można ją wyciągnąć z miseczki. Paschę kroić na porcje i podawać ze świeżym sosem.

Opinie

Napisz opinię

Pascha z sosem mango i miętą

Pascha z sosem mango i miętą

30 other products in the same category: