Kopczyki ryżowo-jabłkowe pod pierzynką

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (6 sztuk)
2 jabłka; 1 woreczek ryżu; 2 szczypty cynamonu; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 łyżki cukru (lub erytrotylu); 1 łyżka cukru waniliowego (lub ekstraktu waniliowego); 2 łyżki wody; mleko do ugotowania ryżu

SKŁADNIKI NA PIERZYNKĘ
1 białko; 3 łyżeczki cukru pudru; szczypta soli; 1/2 łyżeczka skrobi; 1/2 łyżeczki octu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż ugotować na mleku. Jabłka umyć, obrać, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka, dolać wodę, dodać cukier (słodzik), cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy), sok z cytryny oraz cynamon. Gotować na małym ogniu do miękkości. Uważać żeby jabłka nie rozgotowały się na mus, mają być w kawałkach! Gotowy ryż wymieszać z kawałkami jabłek i przełożyć do foremki (do pieczenia muffinek) wysmarowanej masłem.

Przygotować pierzynkę. Składniki umieścić w małej miseczce i ubić na sztywno. Gdy ryż trochę przestygnie należy przykryć go przygotowaną pianką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 3 minuty, później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 10-12 minut.

Opinie

Napisz opinię

Kopczyki ryżowo-jabłkowe pod pierzynką

Kopczyki ryżowo-jabłkowe pod pierzynką

30 other products in the same category: