Beza z ajerkoniakowym sosem

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (10 sztuk)
4 białka; 200 g cukru pudru; 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej; 1 łyżeczka octu; szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą, cukrem pudrem, skrobią i octem na sztywną masę. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Nakładać na papier masę bezową robiąc okręgi o średnicy ok. 8-10 cm. (Na każdą bezę porcja z 2 łyżek stołowych). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 5 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i poczekać aż temperatura spadnie. Trzymać bezy w piekarniku aż wystygną.

SOS AJERKONIAKOWY - SKŁADNIKI
4 żółtka (zostały z bez); 1 cukier waniliowy; 2 łyżki cukru; 3 łyżki serka mascarpone; 3 łyżki spirytusu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
Żółtka przełożyć do niewielkiej miski, dodać do nich cukier waniliowy i cukier. Całość ubić na puszystą masę. Do gotowej masy dodać serek i spirytus. Wymieszać dobrze mikserem. Bezy polać gotowym sosem.

Opinie

Napisz opinię

Beza z ajerkoniakowym sosem

Beza z ajerkoniakowym sosem

30 other products in the same category: