Praliny z buraka

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
3 średnie buraki; 12 g masła; 1 szklanka mleka; 1 laska wanilii; 1/2 szklanki cukru (lub erytrotylu); 1 opakowanie cukru waniliowego (lub ekstraktu waniliowego); 3 łyżki mleka kokosowego; ok. 40 g drobno pokrojonych migdałów (bez skórki) + kilka całych do dekoracji; 2 łyżki zmielonego sezamu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Buraki umyć i ugotować. Gdy będą miękkie odstawić do wystygnięcia, później obrać i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. W rondlu roztopić masło i dodać starte buraki. Smażyć przez kilkanaście minut, co chwilę mieszając po czym odstawić na 10 minut.

W innym garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Po zagotowaniu mleko z wanilią przelać do buraków. Chwilę miksować blenderem. Całość gotować do momentu odparowania mleka (mieszać co chwilę). Następnie wsypać cukier lub słodzik oraz cukier waniliowy (lub ekstrakt waniliowy) oraz mleko kokosowe. Smażyć 1 godzinę mieszając co jakiś czas. Gdy buraki zaczną odstawać od garnka, wyłączyć ogień i dodać zmielony sezam oraz migdały. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Przełożyć do płaskiego naczynia i schować do lodówki (najlepiej na noc). 30 minut przed lepieniem pralinek wstawić masę do zamrażarki. Lepić kulki, kwadraty lub łezki. Udekorować połówkami migdałów.

Gotowa pralinka ma sezamowy słodki smak z wyczuwalnymi kawałkami chrupiącego migdała.

Opinie

Napisz opinię

Praliny z buraka

Praliny z buraka

30 other products in the same category: