Makiełki

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
ok. 400-500 g zmielonego maku; 7-8 łyżek miodu; 100 g migdałów, 100 g włoskich orzechów; ok. 50 g laskowych orzechów; ok. 50 g (sparzonych) rodzynek; 200 g suszonych moreli; opakowanie suszonych fig; 100 g drylowanych daktyli; 1 l wody; mleko; bułka pszenna, pokrojona - weka; ok. 2 ml olejku migdałowego; 2 cukry wanilinowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zmielony mak przełożyć do dużego garnka. Dolać wodę. Gotować 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie, dodać pokrojone bakalie, cukier wanilinowy, olejek migdałowy oraz miód. Składniki dobrze wymieszać i gotować jeszcze ok. 15 minut. Odstawić do wystygnięcia. W szklanym naczyniu np. dużej misce układać bułkę - wekę nasączoną mlekiem połączonym z cukrem wanilinowym. Na bułkę rozprowadzić równomiernie masę makową i znowu warstwę bułki nasączoną mlekiem. Przekładać na zmianę (bułka - masa makowa), aż zapełni się całe naczynie.

Opinie

Napisz opinię

Makiełki

Makiełki

30 other products in the same category: