BUDYŃ WANILIOWY View larger

Budyń waniliowy

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
2 szklanki mleka; cukier wanilinowy; 3 łyżki cukru; 1 łyżka skrobi; 1-2 żółtka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 i 1/2 szklanki mleka wlać do garnka. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i skrobię wymieszać w 1/2 szklanki mleka. Gdy mleko w garnku zacznie gotować się, dodać żółtka wymieszane z cukrami i skrobią. Mieszać tak długo, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń przelać do miseczek.

WERSJA DLA NIEMOWLĄT

Podzielić 100 ml przegotowanej wody na 30 ml i 70 ml.  Do 30 ml dodać mleko dla dziecka (np. Bebilon Pepti) 3 miarki i odstawić na bok. W garnku wymieszać żółtko i trochę cukru wanilinowego (do smaku). Do tego dodać 70 ml wody wymieszane z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż wszystko zgęstnieje. Następnie wlać do garnka odstawione 30 ml. Jeśli pojawią się grudki, zmiksować całość dokładnie blenderem. Można budyń przelać do butelki i podawać dziecku przez smoczek.

Opinie

Napisz opinię

Budyń waniliowy

Budyń waniliowy

30 other products in the same category: