MUSZLE ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI (18 sztuk)
- 18 muszli z makaronu (ok. 130 g)
- ok. 200 g rozdrobnionego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 25 dkg masła
- 1/2 opakowania sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (ok. 130 g)
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 szczypta czarnego, mielonego pieprzu
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
- 250 g przecieru pomidorowego z kartonika
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pesto z bazylii
- 100 g sera żółtego Gouda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Makaron ugotować al dente
- Na patelni roztopić masło i wycisnąć ząbki czosnku
- Po minucie dodać szpinak i całość wymieszać
- Dodać fetę, gałkę muszkatołową i pieprz
- Całość dobrze połączyć ze sobą i zdjąć z ognia
- Do makaronu nałożyć farsz ze szpinaku i sera
- W garnku zrobić sos pomidorowy, który później wylać do żaroodpornego naczynia (21 cm x 28 cm)
- Na sos ułożyć muszle i posypać tartym serem Gouda
- Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut