MUSZLE ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI (18 sztuk)
  • 18 muszli z makaronu (ok. 130 g)
  • ok. 200 g rozdrobnionego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dkg masła
  • 1/2 opakowania sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (ok. 130 g)
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta czarnego, mielonego pieprzu
SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY
  • 250 g przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pesto z bazylii
  • 100 g sera żółtego Gouda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Makaron ugotować al dente
  • Na patelni roztopić masło i wycisnąć ząbki czosnku
  • Po minucie dodać szpinak i całość wymieszać
  • Dodać fetę, gałkę muszkatołową i pieprz
  • Całość dobrze połączyć ze sobą i zdjąć z ognia
  • Do makaronu nałożyć farsz ze szpinaku i sera
  • W garnku zrobić sos pomidorowy, który później wylać do żaroodpornego naczynia (21 cm x 28 cm)
  • Na sos ułożyć muszle i posypać tartym serem Gouda
  • Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut