Staropolski piernik dojrzewający

 

 

Nowy

Ciasto należy przygotować 5 do 6 tygodni przed upieczeniem!

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
500 g miodu; 1,5 szklanki cukru; 250 g masła; 1 kg mąki pszennej; 3 jaja; 3 łyżeczki sody oczyszczonej; 125 ml mleka; 1/2 łyżeczki soli; 80 g przyprawy do piernika

DODATKOWO
Powidła śliwkowe z węgierek ok. 2-3 słoiki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miód, cukier oraz masło podgrzać na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać, całość przelać do większej miski i odstawić do wystygnięcia.

Następnie dodać mąkę, sól, sodę wcześniej rozpuszczoną w mleku, jaja, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto dokładnie wyrobić (będzie luźne), przełożyć do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na 5 do 6 tygodni.

Po wyjęciu z lodówki, ciasto już nie jest takie luźne i możne je rozwałkować.
Upiec kilka dni przed spożyciem.

PIECZENIE
Ciasto można podzielić na trzy równe części, rozwałkować i upiec na blachach z piekarnika, albo 1/4 odkroić na pierniki, a resztę podzielić na trzy części i upiec na troszkę mniejszych
blaszkach, każda o tych samych wymiarach. Tym razem odłożyłam trochę ciasta na pierniki, a pozostałą część rozwałkowałam na prostokąty o wymiarach 34 cm x 23 cm. Miałam jedną blaszkę, więc piekłam każdą część osobno. Blaszkę należy posmarować masłem lub margaryną, położyć papier do pieczenia, na papier rozwałkowaną część ciasta. Nadmiar przyciąć np. nożem do pizzy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 do 20 minut. Piernik podwoi swoją objętość. Każdą część po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

PRZYGOTOWANIE
Powidła przełożyć do rondelka, następnie podgrzać. Blaty piernika posmarować powidłami, na wierzch położyć papier do pieczenia i równomiernie obciążyć np. grubą deską drewnianą do krojenia.
Przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce. Po tym czasie podzielić piernik na trzy części. W ten sposób powstaną osobne pierniki. Każdy polać polewą czekoladową i udekorować np. posiekanymi orzechami włoskimi lub prażonymi płatkami migdałów.

POLEWA CZEKOLADOWA
100 ml śmietanki kremówki 30%; 3 łyżki mleka; 100 g czekolady deserowej lub mlecznej; 2 łyżeczki kakao, 2 łyżeczki masła

Śmietankę, mleko oraz masło umieścić w rondelku, podgrzać. Dodać kakao oraz czekoladę. Wymieszać i ściągnąć z ognia na chwilkę, czekolada troszkę rozpuści się. Ponownie podgrzać, mieszając do momentu połączenia się składników. Nie może być grudek. Przygotowaną polewę odstawić na chwilę aż troszkę zgęstnieje.
Boki piernika odkroić, żeby wszystkie boki były równe. Polać polewą, udekorować.

Inspiracja ze strony mojewypieki.com

Opinie

Napisz opinię

Staropolski piernik dojrzewający

Staropolski piernik dojrzewający

Ciasto należy przygotować 5 do 6 tygodni przed upieczeniem!

30 other products in the same category: