Pierniczki Pepparkakor

 

 

Nowy

Pepparkakor to świąteczne, szwedzkie pierniczki. Cienkie i kruche. Ciasto bardzo klejące, dlatego niezbędne jest schłodzenie go przez dwie godziny. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Została zmieniona temperatura pieczenia na niższą, ponieważ szybko zaczęły się przypalać a nie rumienić.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
150 g melasy (syrop z buraków, z daktyli lub klonowy); 110 g masła; 100 g cukru pudru; 375 g mąki pszennej; 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu; 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru; 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 łyżeczki zmielonych goździków; 1/4 łyżeczki soli; 1 duże jajko; 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W rondelku podgrzać melasę, masło oraz cukier. Mieszać do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Mieszankę odstawić na wystygnięcia.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość wymieszać za pomocą miksera. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na dwie godziny.


Z twardego ciasta odkrawać małe kawałki. Następnie rozwałkowywać je na bardzo cieniutkie, najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Wykrawać foremkami kształty. Wykrojone pierniki przekładać na blachę do pieczenia.

Piec w temperaturze 160 stopni na drugiej lub trzeciej prowadnicy. Gdy pierniczki zaczną rumienić się, wyjąć je i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce lub słoju.

Opinie

Napisz opinię

Pierniczki Pepparkakor

Pierniczki Pepparkakor

Pepparkakor to świąteczne, szwedzkie pierniczki. Cienkie i kruche. Ciasto bardzo klejące, dlatego niezbędne jest schłodzenie go przez dwie godziny. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com. Została zmieniona temperatura pieczenia na niższą, ponieważ szybko zaczęły się przypalać a nie rumienić.