Pierniki (przepis II) View larger

Pierniki (przepis II)

 

 

Nowy

Pierniczki z tego przepisu należy upiec wcześniej i odstawić na dłuższy czas, by mogły zmięknąć. Najlepiej upiec je kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później.
Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
550 g mąki pszennej; 300 g miodu; 100 g cukru pudru; 120 g masła (może być margaryna); 1 jajko; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; ok. 40 g przyprawy do piernika; 1-2 łyżeczki kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Miód oraz tłuszcz umieścić w rondelku, podgrzać do momentu rozpuszczenia się składników, wymieszać i odstawić do przestudzenia.

Następnie przygotowaną, przestudzoną mieszankę miodu i tłuszczu przelać do dużego garnka lub miski. Dodać cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kakao, jajko oraz mąkę. Wymieszać za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Przygotowane ciasto będzie dość miękkie. Przykryć i odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone, powinno dobrze wałkować się.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkowywać ciasto i wykrawać foremkami pierniczki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 8 minut.

Opinie

Napisz opinię

Pierniki (przepis II)

Pierniki (przepis II)

Pierniczki z tego przepisu należy upiec wcześniej i odstawić na dłuższy czas, by mogły zmięknąć. Najlepiej upiec je kilka tygodni przed świętami (np. w połowie listopada), a dekorowanie polewą lub lukrowanie należy wykonać później.
Pierniczki należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com