Tort piernikowo-cynamonowy

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT PIERNIKOWY

100 g masła; 80 g miodu; 4 laski cynamonu (do starcia i do dekoracji); 4 gwiazdki anyżu; 15 g przyprawy do piernika; 100 g kuwertury czekoladowej; 3 średniej wielkości jaja; 35 g cukru trzcinowego; 1 opakowanie cukru wanilinowego; 85 g mąki pszennej; 15 g mąki ziemniaczanej; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; konfitura ze śliwek węgierek

SKŁADNIKI NA MUS CYNAMONOWY

270 ml śmietanki UHT 30%; 25 g cukru kryształu + 40 g wody; 7 żółtek; 4 g żelatyny rozpuszczonej w 40 g wody; 100 g czekolady deserowej (2 kostki odłożyć do dekoracji); 60 g czekolady mlecznej; 5 g startego cynamonu

SKŁADNIKI NA PŁYN DO NASĄCZENIA BISZKOPTU

sok z 1 pomarańczy; 100 g cukru kryształu; 70 g wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ

200 ml śmietanki 30%; 200 g mlecznej czekolady; 50 g miodu; 10 g żelatyny namoczonej w 80 ml wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BISZKOPTU

Na małym ogniu, w rondlu rozpuścić masło. Dodać miód, 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu. Mieszać co chwilkę. Gdy masło i miód rozpuszczą się dodać przyprawę do piernika oraz kuwerturę czekoladową. Całość mocno podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia! Następnie odstawić do wystudzenia (do temp. ok. 30°C). Wyciągnąć anyż i laski cynamonu.Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać, a następnie połączyć z ubitymi jajkami i wystudzoną masą czekoladową.Całość wlać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C z termoobiegiem przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt piernikowy odstawić do wystudzenia. Biszkopt podzielić na trzy równe części wzdłuż.(Jeśli jest większa forma ok. 25 cm, to wtedy wyjdą dwa biszkopty i wtedy należy upiec trzeci z połowy porcji podanych składników).


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PŁYNU DO NASĄCZENIA BISZKOPTU

Pomarańczę dobrze umyć i wycisnąć sok. Przecedzić przez sitko do garnka. Następnie dodać wodę oraz cukier. Całość gotować przez 2-3 minuty. Pozostawić do wystygnięcia.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY

Śmietankę wlać do garnka, dodać miód i zagotować. Wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, następnie dodać ją do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą. Polewę odstawić do wystygnięcia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MUSU

Schłodzoną śmietankę ubić, przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i całość zagotować (cukier musi się rozpuścić). Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok. 1 minuty do uzyskania syropu cukrowego.Żółtka przełożyć do miski i ubijać mikserem aż będą puszyste. Następnie stopniowo sparzać je przygotowanym gorącym syropem cukrowym, nie przerywając ubijania. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Czekolady połamać na kawałki, włożyć do rondelka i również rozpuścić (jeśli będzie mocno przywierać, można dolać odrobinę mleka), co chwilę mieszając. Do rozpuszczonej czekolady (przestudzonej) dodać niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie zamieszać, następnie dodać część ubitej śmietanki. Ponownie zamieszać. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Połączyć z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką. Na końcu dodać cynamon.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód położyć pierwszy krążek biszkoptu, który delikatnie skropić przygotowanym płynem z pomarańczy. Następnie posmarować konfiturą śliwkową, a na nią nakładamy warstwę musu. Na tak przygotowany spód tortu nałożyć drugą warstwę biszkoptu, którą mocniej nakrapiamy i nakładamy kolejną warstwą musu. Tak samo robimy z ostatnim, trzecim biszkoptem. Cały przygotowany mus ma być wylany do formy. Torcik włożyć do zamrażarki na ok. 3 godziny. Zamrożony tort wyjąć z zamrażalnika. Za pomocą ostrego noża wyrównać brzegi, jeśli jest taka potrzeba. Tort położyć na mniejsze, wyższe naczynie i polać równo schłodzoną polewą.  Udekorować laskami cynamonu, gwiazdkami anyżu i kostkami czekolady.

UWAGA! Zarówno pokrycie tortu polewą, jak i dekorację należy zrobić dość szybko, ponieważ polewa szybko tężeje na zimnym torcie
Przepis pana Pawła Małeckiego odrobinę zmodyfikowany ;-)

Opinie

Napisz opinię

Tort piernikowo-cynamonowy

Tort piernikowo-cynamonowy

30 other products in the same category: