Piernikowa krajanka

 

 

Nowy

SKŁADNIKI NA KRAJANKĘ

200 g miodu; 100 g masła; 120 g cukru;2 jaja; 1 łyżka kakao; 2 łyżeczki zmielonego cynamonu; 2 łyżeczki zmielonych goździków; 1 łyżeczka imbiru w proszku; 380 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 50 g czekolady deserowej

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mąkę przesiać do miski, dodać, kakao, cynamon, goździki, imbir, proszek do pieczenia oraz czekoladę, startą na tarce o małych oczkach . Miód, masło oraz cukier włożyć do rondla. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu powstania gładkiej masy. Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do wystygnięcia. Przygotowaną masę przelać do dużej miski i dodać jaja. Następnie cały czas miksując mikserem dodawać porcjami suche składniki. Miksować do momentu aż całość będzie dobrze wymieszana. Blachę do pieczenia (wymiary ok. 37 cm x 26 cm) posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto wyłożyć na blachę, a powierzchnię wyrównać.
Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć z piekarnika, a po 20 minutach pokroić ciasto na cienkie paski, a później na skos (tak, jak kopytka). Po całkowitym wystygnięciu, każdy kawałek posmarować lukrem za pomocą pędzelka. Jeśli lukier podczas nakładania na krajankę zgęstnieje, należy chwilkę podgrzać go na małym ogniu.

SKŁADNIKI NA LUKIER KAKAOWY

200 g cukru pudru; 1 łyżka kakao; 5 łyżek gorącej wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU KAKAOWEGO

Produkty na lukier umieścić w rondelku. Gotować na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy składniki utworzą jednolitą masę, ściągnąć rondel z ognia i odstawić do wystygnięcia. 


SKŁADNIKI NA LUKIER WANILIOWY

200 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 5 łyżek gorącej wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU WANILIOWEGO

Taki sam, jak na lukier kakaowy, tylko z użyciem składników na lukier waniliowy.

 

UWAGA!

Na krajankę z całego przepisu potrzebna jest podwójna porcja lukru. Można zrobić i kakaową i waniliową, albo podwójną porcję kakaowej lub podwójną porcję waniliowej.

Opinie

Napisz opinię

Piernikowa krajanka

Piernikowa krajanka

SKŁADNIKI NA KRAJANKĘ

200 g miodu; 100 g masła; 120 g cukru;2 jaja; 1 łyżka kakao; 2 łyżeczki zmielonego cynamonu; 2 łyżeczki zmielonych goździków; 1 łyżeczka imbiru w proszku; 380 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 50 g czekolady deserowej

30 other products in the same category: