Piernik z orzechami

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (duży piernik)

400 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 250 g cukru; 2 jaja; 3 łyżki powideł śliwkowych; 2 łyżeczki gorzkiego kakao; 40 g przyprawy do piernika; 210 ml mleka 3,2 %; 1 łyżeczka sody; 40 g orzechów włoskich


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Margarynę roztopić w rondelku i odstawić do wystygnięcia. Jaja wbić do miski, dodać cukier. Ubić na puszystą masę. Następnie dodać mleko, kakao, przyprawę piernikową oraz mąkę z sodą. Całość wymieszać. Dodać powidła, tłuszcz oraz pokrojone kawałki orzechów. Ponownie dokładnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 55-60 minut. Piernik można polać polewą czekoladową, przełożyć powidłami śliwkowymi lub posypać cukrem pudrem.

Opinie

Napisz opinię

Piernik z orzechami

Piernik z orzechami

30 other products in the same category: