Rogaliki drożdżowe z konfiturą

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
80 ml ciepłego mleka; 50g drożdży; 4 łyżki cukru; 1 kostka margaryny; 3 jajka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem; Szczypta soli; 530 g mąki pszennej extra; konfitura lub dżem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże umieścić w większej misce, dolać ciepłe mleku, dosypać cukier. Składniki połączyć. Dodać margarynę (temperatura pokojowa) pokrojoną na kawałki, jajka, sól. Składniki wymieszać za pomocą miksera (końcówki świderki). Partiami dosypywać mąkę cały czas miksując. Gdy ciasto zacznie robić się coraz bardziej gęste, wyłożyć je na blat i dosypywać resztę mąki, aż ciasto będzie zwartą kulą. Gotowe ciasto podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na kształt koła. Można przyłożyć blaszkę od pizzy i odrysować nożem koło. Podzielić ciasto na trójkąty. Na krótszy bok każdego kawałka nałożyć konfiturę i zwinąć w rulonik. Boki rogalika zlepić. Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w 180 stopniach ok. 12 minut.

UWAGA!
Jeśli ciasto zostanie podzielone na większą ilość trójkątów, rogaliki będą mniejsze i wtedy piec je krócej ok. 10 minut.

Opinie

Napisz opinię

Rogaliki drożdżowe z konfiturą

Rogaliki drożdżowe z konfiturą

30 other products in the same category: