Szarlotki

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA NADZIENIE

2 szklanki musu jabłkowego zrobionego ze słodkich jabłek (ok. 7 sztuk); 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) + 2 łyżeczki cukru (jeśli jabłka nie są dość słodkie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA

Jabłka obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondla. Dolać odrobinę wody i gotować na małym ogniu, do momentu aż jabłka będą miękkie i zrobi się mus. Ściągnąć z ognia i dodać budyń w proszku. Całość dobrze wymieszać za pomocą blendera.

DODATKOWE SKŁADNIKI

2 łyżki cukru trzcinowego Demerara do posypania po wierzchu; tłuszcz do wysmarowania foremek np. margaryna

SKŁADNIKI NA CIASTO

300 g mąki pszennej; 150 g cukru; 100 g miękkiego masła (temperatura pokojowa); 1 jajko; 2 łyżki śmietany 12%; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do miski przesypać mąkę, dodać cukier, miękkie masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki dobrze zagnieść, do momentu aż ciasto będzie zwartą masą. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie urywać kawałki schłodzonego ciasta i wylepiać nim foremki (wcześniej wysmarowane tłuszczem). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć foremki z podpieczonym ciastem i nakładać przygotowany mus jabłkowy. Z pozostałej części surowego ciasta układać na jabłkach mniejsze kawałki (placki). Następnie posypać po wierzchu cukrem trzcinowym i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.

Opinie

Napisz opinię

Szarlotki

Szarlotki

30 other products in the same category: