Tort Dacquoise z orzechami i rodzynkami

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA BEZĘ (2 krążki bezowe)
6 białek; szczypta soli; 300 g drobnego, białego cukru; 2 łyżki trzcinowego cukru; 1 łyżeczka octu winnego (w przepisie użyto octu figowego)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRĄŻKÓW BEZOWYCH
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować na każdym okręg o średnicy 22-25 cm. Najlepiej posłużyć się dnem od okrągłej blaszki. Nastawić piekarnik na termoobieg - temperatura 175 stopni. W tym czasie do miski przełożyć białka oraz szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy białka będą gotowe, dodać łyżkę octu oraz partiami łyżka po łyżce oba cukry. Miksować do momentu powstania błyszczącej piany. Masę bezową wyłożyć równomiernie na zaznaczone pola na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika obie blaszki i od razu zmniejszyć temperaturę do 135 stopni (termoobieg). Piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwi piekarnika i pozostawić tam najlepiej na noc, aż bezy dobrze przestygną i wyschną.

SKŁADNIKI NA MASĘ
250 g serka mascarpone; 200 g masy kajmakowej z puszki; 1/2 szklanki orzechów włoskich; 2 łyżki cukru trzcinowego; 2 łyżki wody, 2 łyżki rodzynek namoczonych dzień wcześniej w koniaku

DODATKOWO
2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy; 2-3 orzechy do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na patelnię wlać wodę, dodać cukier trzcinowy oraz posiekane na większe kawałki orzechy. Mieszać do momentu aż powstanie karmel i oblepi kawałki orzechów. W misce wymieszać dokładnie serek mascarpone z kajmakiem. Dodać przygotowane orzechy oraz rodzynki. Wymieszać delikatnie za pomocą łyżki. Krążek bezowy ułożyć na paterze i wyłożyć równomiernie masę z orzechami i rodzynkami. Na masę położyć drugi krążek bezowy. Środek tortu udekorować kawą przesianą przez sitko prosto na tort oraz orzechami.

Opinie

Napisz opinię

Tort Dacquoise z orzechami i rodzynkami

Tort Dacquoise z orzechami i rodzynkami

30 other products in the same category: