Caramello

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (na 2 ciasta po 6 placków o śr. 19 cm)
100 gram masła; 250 gram cukru; 2 jajka; 2 łyżki miodu; 1 łyżka sody; 1 łyżeczka octu; 600 gram mąki

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
Sodę połączyć z octem, wymieszać i odstawić na bok. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier. Chwilę pogotować i dodać miód. Kiedy składniki dobrze się połączą dodać sodę wymieszaną z octem. Mieszać do momentu aż składniki będą miały złotawo-brązowy kolor. Ściągnąć garnek z ognia. Mąkę przesiać do miski. Dodać zawartość rondla i jajka. Wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto tak długo ugniatać aż będzie idealnie gładkie. Gdy będzie gotowe podzielić je na 6 równych części i każdą cieniutko rozwałkować na papierze pergaminowym (na kształt prostokąta lub okrągły na grubość 2-3 mm). Najlepiej na rozwałkowane ciasto przyłożyć okrągłą foremkę i odciąć zbędne, nierówne kawałki, które powstały na bokach. Każdy placek piec około 2-3 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto wystudzić. Na placek położyć przygotowaną masę i równo rozsmarować po całej powierzchni. Posypać zmielonymi orzechami. I tak postąpić z każdym kolejnym. Wierzch i boki ciasta również posmarować masą, a następnie obficie posypać zmielonymi orzechami. Ciasto najsmaczniejsze jest jeśli poleży jeden dzień. Wtedy upieczone placki zmiękną pod wpływem masy.

 

SKŁADNIKI NA MASĘ DO CIASTA
1 puszka gotowej masy krówkowej (smak orzechowy); 1/2 kostki masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
W misce ubić masło do momentu kiedy będzie puszyste (końcówki miksera tzw. świderki). Dodawać po łyżce gotową masę krówkową. Miksować, aż powstanie gładka masa.

Opinie

Napisz opinię

Caramello

Caramello

30 other products in the same category: