CIASTO DROŻDŻOWE - BAZA View larger

Ciasto drożdżowe - baza

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
25 g drożdży; 3 jajka; 100 g cukru; 1 szklanka mleka; ok. 1 kg pszennej mąki  (typ 650); 1/4 kostki masła (200g)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw robimy zaczyn. Do miski dajemy drożdże, 2 łyżki cukru (z podanej ilości), szklankę letniego (nie gorącego!) mleka i 3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę cukru, jaja, rozpuszczone masło i mąkę (dosypywać partiami). Można użyć miksera z mieszadłami do ciasta drożdżowego (świderki),  a następnie wyrabiać za pomocą rąk. Mąki dosypujemy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk.

Piec w temp. 50 stopni przez 10-15 minut (ciasto podrośnie), następnie zwiększyć do 160 stopni i piec do momentu, aż ciasto będzie gotowe.

UWAGA!
Z tego ciasta można robić zarówno ciasto zawijane z nadzieniem, jak również babeczki, rogaliki lub tradycyjne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką.

Opinie

Napisz opinię

Ciasto drożdżowe - baza

Ciasto drożdżowe - baza

30 other products in the same category: