PAPRYKI Z FARSZEM

SKŁADNIKI
  • 3 czerwone papryki
  • 100 g ryżu 
  • 250 g mięsa mielonego z łopatki i wołowiny
  • 7 pieczarek średniej wielkości
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
  • ok. 150 g sera żółtego
  • 1 łyżka oliwy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Papryki umyć, przeciąć wzdłuż, pozbyć się nasion i umyć
  • Ugotowany ryż przełożyć do miski, dodać mięso
  • Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor na margarynie
  • Dodać do miski z ryżem i mięsem
  • Dodać również sól, pieprz oraz paprykę i dokładnie wszystkie składniki wymieszać
  • Gotowy farsz umieścić w każdej połówce papryki
  • Tak przygotowane połówki, przełożyć na płaskie żaroodporne naczynie, polać oliwą spód naczynia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • Piec 50 minut
  • 10 minut przed końcem położyć na paprykę starty ser żółty
  • Gdy się rozpuści wyciągnąć papryki z piekarnika