Nowy
This product is no longer in stock
Availability date:
Ciasto japońskie - makowe
Odbiorca: :
* Pola wymagane
lub Anuluj
SKŁADNIKI
1 kostka masła lub margaryny (250 g); 450 g cukru pudru; 9 jaj; 300 g zmielonego dwukrotnie maku; 600 g jabłek startych na grubej tarce; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 9 czubatych łyżek grysiku; bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, morele, figi, daktyle); 1 olejek migdałowy; ok. 250 g czekolady (do fondue); ok. 400 g maślanych ciasteczek; ok. 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Z żółtek, cukru i masła utrzeć masę. Do gotowej masy dodawać na zmianę mak i jabłka. Kolejno dodać grysik, pokrojone bakalie oraz olejek. Na końcu dodać pianę z białek, które należy wymieszać delikatnie łyżką z pozostałymi składnikami.
Przygotować spód ciasta i wylepić nim spód okrągłej formy (średnica 25 cm). Gdy już całość będzie pokryta kruchym ciastem, przełożyć przygotowaną masę makową.
Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia. Ciasto polać polewą czekoladową. Można posypać płatkami migdałowymi.
CIASTO NA SPÓD
Ciasteczka zmielić lub dobrze rozgnieść. Dodać masło. Zagniatać do momentu, aż powstanie ciasto, którym można wylepić spód formy.
UWAGA!
Można czekoladę do fondue zastąpić inną polewą czekoladową.