SOCZEWICA JADALNA (WARZYWO STRĄCZKOWE)

  • SOCZEWICA JADALNA to gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej
  • Soczewica jest uprawiana w wielu krajach świata, głównie w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz USA
  • W Polsce też jest uprawiana, czasami dziczejąca
  • Uprawiana jest też jako roślina pastewna
  • Kwiaty wyrastają po 2-3 na długich szypułkach
  • Są drobne, niebieskiego koloru
  • Owoc to zwisający strąk o długości 8-15 mm
  • Zawiera 1-3 dość duże, płaskie nasiona o ostrych brzegach
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Soczewica zawiera wiele witamin: A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń i potas, a także węglowodany, białko i błonnik
  • Najczęściej spotykane są odmiany o brązowozielonych ziarnach, mających wyrazisty smak
  • Odmiany o żółtych czy czerwonych ziarnach są delikatniejsze
WARTOŚĆ KALORYCZNA
  • w 100 g jest 330 kcal