Strona główna
SOCZEWICA JADALNA (WARZYWO STRĄCZKOWE)
SOCZEWICA JADALNA to gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej
Soczewica jest uprawiana w wielu krajach świata, głównie w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz USA
W Polsce też jest uprawiana, czasami dziczejąca
Uprawiana jest też jako roślina pastewna
Kwiaty wyrastają po 2-3 na długich szypułkach
Są drobne, niebieskiego koloru
Owoc to zwisający strąk o długości 8-15 mm
Zawiera 1-3 dość duże, płaskie nasiona o ostrych brzegach
SOCZEWICA JADALNA (WARZYWO STRĄCZKOWE)
SOCZEWICA JADALNA to gatunek rośliny jednorocznej lub dwuletniej
Soczewica jest uprawiana w wielu krajach świata, głównie w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz USA
W Polsce też jest uprawiana, czasami dziczejąca
Uprawiana jest też jako roślina pastewna
Kwiaty wyrastają po 2-3 na długich szypułkach
Są drobne, niebieskiego koloru
Owoc to zwisający strąk o długości 8-15 mm
Zawiera 1-3 dość duże, płaskie nasiona o ostrych brzegach
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
Soczewica zawiera wiele witamin: A, B1, B2, B6, C i PP oraz składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, sód, wapń i potas, a także węglowodany, białko i błonnik
Najczęściej spotykane są odmiany o brązowozielonych ziarnach, mających wyrazisty smak
Odmiany o żółtych czy czerwonych ziarnach są delikatniejsze
WARTOŚĆ KALORYCZNA