RYBY W KUCHNI

Zmiennocieplne kręgowce wodne oddychające skrzelami, posiadające szczęki i poruszające się za pomocą płetw. Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Ryby są s...

Zmiennocieplne kręgowce wodne oddychające skrzelami, posiadające szczęki i poruszające się za pomocą płetw. Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Ryby są surowcem dla przemysłu rybnego, farmaceutycznego, do produkcji nawozów, klejów, karmy dla zwierząt i innych (np. z łusek uklei produkowano sztuczne perły i inne tanie imitacje klejnotów). Najbardziej znane gatunki ryb żyjących w wodach słodkich PATROSZENIE RYBY: Rybę układamy na boku i rozcinamy nożem krawędź brzucha od ogona do podgardla tak, aby nie uszkodzić wnętrzności, które następnie wyjmujemy. Pozostaje jeszcze usunąć skrzela, oczy i płetwy (można odciąć nożycami). Tak przygotowaną rybę dokładnie płuczemy w wodzie. Małe tusze kroimy na tzw. dzwonka. Duże ryby możemy przeciąć na pół, (wzdłuż osi kręgosłupa) i odfiletować. Przed smażeniem skórę ryby należy naciąć w kilku miejscach, aby nie zmieniła kształtu. Jeśli przeszkadza nam zapach mułu, możemy ryby zanurzyć na kilka godzin w mleku, bardziej tłuste ryby wystarczy skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 2 godziny.

Więcej

RYBY W KUCHNI  19 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 13 - 18 z 19 przedmiotów
  • MORSZCZUK to ryba morska z rodziny morszczukowatych.Występuje we wschodniej częsci Oceanu Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego. Skóra morszczuka pokryta jest drobnymi łuskami. Grzbiet ma barwy stalowo-szarej, boki nieco jaśniejsze, natomiast brzuch jest srebrzysto-biały. Przeciętna długość tej ryby to ok. 100... MORSZCZUK to ryba morska z rodziny...

  • SARDELA to ryba morska z rodziny sardelowatych.  Występuje w Wodach wschodniego Atlantyku aż południowych krańców Afryki. Jest rzadko spotykana w Bałtyku, poniważ uwielbia ciepłe wody (ok. 12-18°C). Najczęściej pojawia się w basenie Morza Śródziemnego, Czarnego, Oceanu Atlantyckiego (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii). Sardela to niewielka, dość... SARDELA to ryba morska z rodziny...

  • SARDYNKA należy do rodziny śledziowatych. Ma srebrzysty kolor i osiąga niewielką długość od 15 do 30 cm. Nie posiada linii bocznej i nie ma łusek na głowie. Żyje w licznych ławicach i przemieszcza się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu. Składa ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy, później przekształcające się w... SARDYNKA należy do rodziny...

  • SOLA żyje w wodach słonych i jest z rodziny płastug. Występuje w wielu gatunkach w Morzu Północnym i Atlantyku. Waga Soli to ok. 500 g. Mięso ma mało ości, jest chude, białe i zwarte. Cenione przez smakoszy ryb ze względu na delikatny smak. Tę rybę można smażyć w kawałkach bądź w całości (jeśli są małe) w głębokim oleju. Można też piec na grillu, gotować... SOLA żyje w wodach słonych i jest z...

  • ŚLEDŹ żyje w wodach słonych - w Oceanie Atlantyckim i Spokojnym oraz w Morzu Północnym i Bałtyku. Jest niewielkich rozmiarów ok. 20-30 cm.  W sprzedaży występują trzy rodzaje śledzi: - matias (młody, delikatny śledz bez mlecza i ikry, z wiosennych połowów); - pełne, tłuste i delikatne, z mleczem i ikrą (łowione od lipca do września); - chude, bez... ŚLEDŹ żyje w wodach słonych - w...

  • TUŃCZYK jest rybą wędrowną z rodziny makrelowatych. Zimę spędza w morzach subtropikalnych, a latem wędruje do wód zimnych. Tam, gdy osiągnie rozmiar ok. 45 kg wędruje w ogromnych ławicach, a większe ryby tworzą małe stada. Natomiast całkiem duże osobniki żyją przeważnie samotnie. Przeciętna długość tuńczyka to 2-2,5 metra, natomiast waga ok. 350 kg.... TUŃCZYK jest rybą wędrowną z rodziny...

Pokaż 1 z 13 - 18 z 19 przedmiotów