RYBY W KUCHNI

Zmiennocieplne kręgowce wodne oddychające skrzelami, posiadające szczęki i poruszające się za pomocą płetw. Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Ryby są s...

Zmiennocieplne kręgowce wodne oddychające skrzelami, posiadające szczęki i poruszające się za pomocą płetw. Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Ryby są surowcem dla przemysłu rybnego, farmaceutycznego, do produkcji nawozów, klejów, karmy dla zwierząt i innych (np. z łusek uklei produkowano sztuczne perły i inne tanie imitacje klejnotów). Najbardziej znane gatunki ryb żyjących w wodach słodkich PATROSZENIE RYBY: Rybę układamy na boku i rozcinamy nożem krawędź brzucha od ogona do podgardla tak, aby nie uszkodzić wnętrzności, które następnie wyjmujemy. Pozostaje jeszcze usunąć skrzela, oczy i płetwy (można odciąć nożycami). Tak przygotowaną rybę dokładnie płuczemy w wodzie. Małe tusze kroimy na tzw. dzwonka. Duże ryby możemy przeciąć na pół, (wzdłuż osi kręgosłupa) i odfiletować. Przed smażeniem skórę ryby należy naciąć w kilku miejscach, aby nie zmieniła kształtu. Jeśli przeszkadza nam zapach mułu, możemy ryby zanurzyć na kilka godzin w mleku, bardziej tłuste ryby wystarczy skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 2 godziny.

Więcej

RYBY W KUCHNI  19 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 7 - 12 z 19 przedmiotów
  • SUM żyje w wodach słodkich. Występuje w wielu gatunkach. Może osiągać do 3 m długości. Mięso suma jest delikatne, białe i tłuste. Młode sumy są jedne ze smaczniejszych ryb. Najczęściej są smażone lub marynowane. SUM żyje w wodach słodkich. Występuje...

  • WĘGORZ jest rybą wędrowną. Tarło odbywa w Morzu Sargassowym. Narybek wędruje do wód słodkich. Tam osiąga dojrzałość. W Polskich wodach samce osiągają długość 50 cm, a samice do 1,5 m. Waga takich ryb osiąga nawet 6 kg. Mięso węgorza jest tłuste. Można je gotować, smażyć, piec na grillu, dusić lub przyrządzić w galarecie. UWAGA! Mięso swieżego węgorza... WĘGORZ jest rybą wędrowną. Tarło...

  • DORSZ to ryba morska. Występuje w wielu podgatunkach w wodach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz przylegającymi do nich morzami w tym Bałtyku. Mięso dorsza jest białe, chude, lekko strawne i niskokaloryczne. Ma delikatną strukturę przez co bardziej nadaje się do smażenia w panierce lub cieście. Podczas gotowania łatwo się rozpada. W sklepie można... DORSZ to ryba morska. Występuje w...

  • HALIBUT żyje w wodach morskich i jest to największy przedstawiciel z rodziny flądrowatych.  Zamieszkuje chłodne wody oceaniczne półkuli północnej, zwłaszcza okołobiegunowe. Czasami spotykany w rejonie Morza Bałtyckiego. Zwany jest halibutem grenlandzkim lub czarnym. Druga z tych nazw nawiązuje do boków ciała (z jednej strony ciemnoniebieskie, z drugiej... HALIBUT żyje w wodach morskich i jest...

  • MAKRELA żyje w wodach morskich i jest z rodziny makrelowatych. Występuje w Morzach i oceanach strefy tropikalnej, subtropikalnej i umiarkowanej. Długość tej ryby to ok. 50 cm. To najczęściej spożywana ryba w Polsce, ceniona z powodu wartości smakowych. Mięso makreli jest tłuste dlatego idealnie nadaje się do wędzenia. Może być również grillowana, smażona... MAKRELA żyje w wodach morskich i jest...

Pokaż 1 z 7 - 12 z 19 przedmiotów