RYBY W KUCHNI

Zmiennocieplne kręgowce wodne oddychające skrzelami, posiadające szczęki i poruszające się za pomocą płetw. Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Ryby są s...

Zmiennocieplne kręgowce wodne oddychające skrzelami, posiadające szczęki i poruszające się za pomocą płetw. Ryby są najstarszymi kręgowcami świata, pojawiły się około 480 mln lat temu. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Ryby są surowcem dla przemysłu rybnego, farmaceutycznego, do produkcji nawozów, klejów, karmy dla zwierząt i innych (np. z łusek uklei produkowano sztuczne perły i inne tanie imitacje klejnotów). Najbardziej znane gatunki ryb żyjących w wodach słodkich PATROSZENIE RYBY: Rybę układamy na boku i rozcinamy nożem krawędź brzucha od ogona do podgardla tak, aby nie uszkodzić wnętrzności, które następnie wyjmujemy. Pozostaje jeszcze usunąć skrzela, oczy i płetwy (można odciąć nożycami). Tak przygotowaną rybę dokładnie płuczemy w wodzie. Małe tusze kroimy na tzw. dzwonka. Duże ryby możemy przeciąć na pół, (wzdłuż osi kręgosłupa) i odfiletować. Przed smażeniem skórę ryby należy naciąć w kilku miejscach, aby nie zmieniła kształtu. Jeśli przeszkadza nam zapach mułu, możemy ryby zanurzyć na kilka godzin w mleku, bardziej tłuste ryby wystarczy skropić sokiem z cytryny i odstawić na ok. 2 godziny.

Więcej

RYBY W KUCHNI  19 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 1 - 6 z 19 przedmiotów
  • AMUR BIAŁY jest to ryba słodkowodna należąca do rodziny karpiowatych. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Obecnie łowiona jest na wszystkich kontynentach. W Polsce występuje dość rzadko. Dorasta do 150 cm długości i 45 kg masy ciała. Łuski ma duże - ok. 45 wzdłuż linii bocznej. Na białym brzuchu łuski ciemno obramowane tworzą ciekawy wzór siatki. Mięso... AMUR BIAŁY jest to ryba słodkowodna...

  • KARP żyje w wodach słodkich. Zajmuje wysoką pozycję wśród ryb, ponieważ jest rybą tradycyjnie podawaną na wigilię. Mięso tej ryby jest soczyste, bogate w białko, ości grube i łatwe do usunięcia. W zależności od gatunku skórę ma pokrytą całkowicie łuskami lub tylko kilkoma rzędami dużych łusek, bądź nie ma ich wcale. W hodowlanych warunkach osiąga wagę do... KARP żyje w wodach słodkich. Zajmuje...

  • ŁOSOŚ jest rybą wędrowną. Występuje w kilku gatunkach. Żyje zarówno w wodach morskich jak i słodkich. Na tarło wędruje do rzek. Osiąga do 1,5 metra długości. Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Mięso jest delikatne, jędrne i tłuste o barwie od różowej do ciemnoczerwonej, a nawet pomarańczowej. Można go piec, smażyć, wędzić, dusić, marynować, jeść na... ŁOSOŚ jest rybą wędrowną. Występuje w...

  • PSTRĄG TĘCZOWY żyje w wodach słodkich. Jest z rodziny łososiowatych. Występuje w wielu gatunkach. Środowiskiem występowania pstrąga tęczowego są potoki, jeziora i rzeki, jest także hodowlany. Osiąga wagę do 1 kg. Najlepsze są jednak małe o wadze ok. 200 g, które przyrządza się w całości. Pstrągi można gotować, smażyć, dusić, piec np. z masłem, czosnkiem... PSTRĄG TĘCZOWY żyje w wodach...

  • PSTRĄG POTOKOWY żyje w wodach słodkich. Jest z rodziny łososiowatych. Występuje w wielu gatunkach. Środowiskiem występowania pstrąga potokowego są potoki (jak wskazuje nazwa), jeziora i rzeki, jest także hodowlany. Osiąga wagę do 1 kg. Najlepsze są jednak małe o wadze ok. 200 g, które przyrządza się w całości. Pstrągi można gotować, smażyć, dusić, piec... PSTRĄG POTOKOWY żyje w wodach...

  • SANDACZ żyje w wodach słodkich, czystych, w dolnym biegu rzek, w jeziorach i zatokach morskich. Jest z rodziny okoniowatych. Mięso sandacza jest białe, delikatne, mało ościste i zawiera bardzo mało tłuszczu (0,2%). Dzięki niskiej kaloryczności (ok. 45 kcal) nadaje się do gotowania i przyrządzania różnorakich potraw dietetycznych. SANDACZ żyje w wodach słodkich,...

Pokaż 1 z 1 - 6 z 19 przedmiotów