KUCHENNE TRIKI

Jest 9 produktów.

Pokazano 1-9 z 9 pozycji

Zwiędnięta sałata lub zioła?

  • Gdy zwiędnie sałata lub gdy zioła wyglądają nieciekawie należy włożyć je na chwilę do zimnej wody z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
  • Wystarczy jedna łyżeczka, a znowu będą wyglądały apetycznie i...

Przykry zapach kalafiora

  • Gdy nie znosisz przykrego zapachu kalafiora albo kapusty podczas gotowania, należy wrzucić na chwilę do garnka z gotującym się warzywem, kawałek suchej skórki chleba, a po chwili ją wyciągnąć.

Sposób na cebulę

  • Żeby nie zalewać się łzami podczas krojenia cebuli, należy przed krojeniem włożyć cebulę do lodówki na pół godziny albo do zamrażalnika na kilka minut.

Magia cytryny

  • Mięso natarte sokiem z cytryny szybciej zmięknie podczas smażenia, gotowania, duszenia lub pieczenia.
  • Z kolei ryba natarta sokiem cytrynowym będzie znacznie delikatniejsza w smaku.

Przesolona zupa

  • Jak uratować przesoloną zupę?
  • Należy dodać do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotować.

Sposób na miękką wątróbkę

  • Jeśli chcemy, żeby wątróbka była miękka po usmażeniu, nie należy jej solić przed smażeniem.
  • Soląc ją będzie twarda!

Ładne pieczarki

  • Jeśli chcesz, żeby grzyby, np. pieczarki ładnie wyglądały w sałatkach i surówkach, po oczyszczeniu, należy skropić je sokiem z cytryny. Nie ściemnieją!
  • To samo dotyczy się startych lub drobno...