OWOCE EGZOTYCZNE  31 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 13 - 18 z 31 przedmiotów
  • KARAMBOLA w Polsce znana jako oskomian pospolity, bywa również nazywana gwiaździstym owocem. Nazwa wiąże się z kształtem, jaki przybiera owoc po przekrojeniu go na pół. Karmabola ma słodko-kwaśny smak, można ją jeść razem ze skórką i nasionami. Od jesieni do wiosny dostępna jest w niektórych polskich sklepach. KARAMBOLA w Polsce znana jako...

  • KIWI pochodzi z Chin i Nowej Zelandii. Owoc jest soczysty i w smaku kwaskowaty. Zawiera dużo witaminy C.  ZASTOSOWANIEOwoce kiwi są spożywane na surowo. Najczęściej dodawane jest do sałatek owocowych. Można jeść je w całości, razem ze skórką, która jest bogatym źródłem witamin.   UWAGA! Nie wolno dodawać owocu kiwi do galaretek, ponieważ nie stężeje! KIWI pochodzi z Chin i Nowej...

  • KIWANO - inaczej ogórek rogaty, afrykański melon rogaty. Owoc ten pochodzi z Pustyni Kalahari, ale obecnie uprawiany jest w południowej Afryce, Nowej Zelandii i Izraelu. Miąższ i nasiona podobne są do ogórka. Kiwano rozcina się wzdłuż na pół i wybiera miąższ łyżeczką. Smak ma bardzo orzeźwiający, kwaskowaty, czasem przypominającego dojrzałego ogórka.... KIWANO - inaczej ogórek rogaty,...

  • LITCHI - inaczej liczi lub śliwka chińska. Pochodzi z południowych Chin, ale uprawiane jest dziś w całej południowej Azji, południowej Afryce, Ameryce Południowej, Australii i na Madagaskarze.Litchi ma soczysty miąższ otaczający duże nasiono. Kruchą skórkę można obrać palcami, a miąższ jeść bezpośrednio na surowo. W smaku jest łagodne, słodkie, czasem... LITCHI - inaczej liczi lub śliwka...

  • MANGO - inaczej posmak, posmacz. Pochodzi z Indii, ale obecnie uprawia się je we wszystkich rejonach tropikalnych. Mango ma jadalny, soczysty miąższ. Owoc można rozciąć na pół i wybrać miąższ łyżką lub obrać ze skórki i pokroić. W smaku intensywny, słodki, a zarazem cierpki, kwaskowaty, czasem z lekkim posmakiem terpentyny. Jakie mango kupować? Owoc... MANGO - inaczej posmak, posmacz....

  • MONSTERA DZIURAWA ma wiele innych nazw, ale na całym świecie jest najbardziej znana jako Monstera deliciosa. W warunkach naturalnych rośnie w Meksyku i Panamie. W Polsce Monstera Dziurawa uprawiana jest jako roślina ozdobna. Może osiągnąć 20 m wysokości, a jej owoce, smakujące jak połączenie ananasa i banana, dorastają do 25 cm. Z ich konsumpcją należy... MONSTERA DZIURAWA ma wiele innych...

Pokaż 1 z 13 - 18 z 31 przedmiotów