GRZYBY JADALNE

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze wzglę...

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych: - zupa grzybowa - sos grzybowy - sałatka grzybowa - grzyby marynowane - grzyby kiszone - uszka - krokiety grzybowe - pierogi Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle.

Więcej

GRZYBY JADALNE  27 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 25 - 27 z 27 przedmiotów
  • SMARDZ STOŻKOWATY występuje w lasach liściastych (często pod jesionami), ogrodach, w trawie, na luźnych glebach. Wytwarza owocniki od kwietnia do maja. Główka o wysokości 2-7 cm, pusta w środku, u młodych owocników barwy ciemnobrązowej (prawie czarnej), po dojrzeniu szarobrązowa, o pokroju jajowatym lub tępo stożkowym,o powierzchni pokrytej... SMARDZ STOŻKOWATY występuje w lasach...

  • TWARDZIOSZEK PRZYDROŻNY rośnie w umiarkowanej strefie Europy na łąkach, pastwiskach, przy polnych ścieżkach, na skraju lasów. Wytwarza owocniki od maja do listopada. Kapelusz o średnicy 1–4 cm (czasami do 6 cm), barwy skórzastożółtej lub ochrowobrązowawej (suchy bledszy, białawy), z brzegiem prążkowanym przez prześwitujące blaszki, gładki i nagi. Za... TWARDZIOSZEK PRZYDROŻNY rośnie w...

  • TRUFLE - grzyby mikoryzowe wytwarzające bulwiaste, podziemne owocniki, z widocznym po przekrojeniu labiryntowym wzorem obłoczni. Okrywy askokarpów są gładkie lub brodawkowane. Zarodniki trufli, wytwarzane w ilości po 1–6 w każdym worku, są okrągławe lub eliptyczne, zabarwione żółtobrązowawo, o powierzchni siatkowatej lub kolczastej. TRUFLE - grzyby mikoryzowe...

Pokaż 1 z 25 - 27 z 27 przedmiotów