GRZYBY JADALNE

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze wzglę...

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych: - zupa grzybowa - sos grzybowy - sałatka grzybowa - grzyby marynowane - grzyby kiszone - uszka - krokiety grzybowe - pierogi Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle.

Więcej

GRZYBY JADALNE  27 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 19 - 24 z 27 przedmiotów
  • PODGRZYBEK BRUNATNY występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na ziemi, o wiele rzadziej przy pniach. Jest pospolity w całej Europie Środkowej.Kapelusz o średnicy do 15 cm. Jest nagi i gładki, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowo-brunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz... PODGRZYBEK BRUNATNY występuje w...

  • PODGRZYBEK ZAJĄCZEK występuje w lasach iglastych i liściastych. Często występuje w pobliżu dębów, pojedynczo lub grupowo.  W Polsce jest pospolity. Kapelusz o średnicy 3-10 cm, u młodych egzemplarzy półkolisty u starszych egzemplarzy bardziej rozpłaszczony. Brzeg długo podwinięty. Skórka aksamitna lub pilśniowa, matowa i niedająca się ściągnąć. Podczas... PODGRZYBEK ZAJĄCZEK występuje w...

  • PODGRZYBEK ZŁOTAWY występuje w lasach iglastych i liściastych od czerwca do listopada. W Polsce jest gatunkiem bardzo pospolitym. Kapelusz o średnicy 3-12 cm, początkowo wypukły lub półkulisty, później powoli się rozpłaszcza i niekiedy lekko zapada w środku. brązowy, żółtobrązowy, często z oliwkowym odcieniem, ochrowoszary i niekiedy lekko czerwonawy.... PODGRZYBEK ZŁOTAWY występuje w...

  • PŁACHETKA KOŁPAKOWATA występuje w Europie Środkowej, szczególnie w północnych regionach jest dość pospolity. Rośnie w lasach świerkowych i sosnowych na ubogich i kwaśnych glebach piaszczystych, zarówno na wilgotnych, jak i suchych. Często występuje w sąsiedztwie porostu chrobotka kubkowego i mchu bielistki siwej. W Polsce owocniki pojawiają się od lipca... PŁACHETKA KOŁPAKOWATA występuje w...

  • SARNIAK DACHÓWKOWATY rośnie na ziemi, pojedynczo lub w grupach, w lasach iglastych. W niektórych okolicach Polski jest częsty (np. w górach), w innych jest rzadki.  Występuje przede wszystkim w górskich drzewostanach świerkowych, głównie na glebach kwaśnych i piaszczystych. Kapelusz grubomięsisty, o średnicy 6-25 cm, płasko wypukły, z wiekiem... SARNIAK DACHÓWKOWATY rośnie na...

  • SMARDZ JADALNY występuje w Austrii, Chinach, Czechach, Danii, Francji, Hiszpanii, Japonii, Kanadzie, Korei Południowej, Kostaryce, Meksyku, Niemczech, Norwegii, Nowej Zelandii, Polsce, Słowenii, Stanach Zjednoczonych, Szwecji i Tajwanie.  Gatunek ten rozwija się w lasach liściastych i mieszanych, także na łąkach i łęgach, często pod jesionami, czasami... SMARDZ JADALNY występuje w Austrii,...

Pokaż 1 z 19 - 24 z 27 przedmiotów