GRZYBY JADALNE

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze wzglę...

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych: - zupa grzybowa - sos grzybowy - sałatka grzybowa - grzyby marynowane - grzyby kiszone - uszka - krokiety grzybowe - pierogi Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle.

Więcej

GRZYBY JADALNE  27 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 7 - 12 z 27 przedmiotów
  • KOŹLARZ CZERWONY występuje w Europie Środkowej jest szeroko rozprzestrzeniony, ale występuje nierównomiernie; w niektórych regionach jest dość częsty, w innych rzadki. Żyje w mikoryzie z osiką. Rośnie w lasach osikowych lub pod osikami poza lasem. W Polsce jest rzadko spotykany. Miąższ gruby, twardy, soczysty, biały, po przekrojeniu ciemniejący. Smak... KOŹLARZ CZERWONY występuje w Europie...

  • LEJKOWIEC DĘTY o wyglądzie trąbkowato-lejkowatym z podwiniętym brzegiem. (w dojrzałych okazach - pofałdowanym). Część wewnętrzna początkowo brązowoczarna, później czarna, z nieregularnymi rzadkimi łuskami. Zewnętrzna szarobrązowa, najpierw gładka, potem pomarszczona. Zewnętrzną stronę całego owocnika pokrywa hymenium (obłocznia - warstwa grzybni... LEJKOWIEC DĘTY o wyglądzie...

  • MAŚLAK PSTRY - owocniki wyrastają od lata do jesieni. W Polsce miejscami jest pospolity. Występuje w lasach iglastych, szczególnie pod sosną i na wrzosowiskach, w miejscach wilgotnych (stąd inna z nazw – bagniak). U młodych okazów półkolisty z podwiniętymi brzegami, potem poduchowaty z ostrym brzegiem. Skórka za młodu na kolor od żółtego lub... MAŚLAK PSTRY - owocniki wyrastają od...

  • MAŚLAK SITARZ jest gatunkiem występującym na suchych, piaszczystych glebach towarzyszącym sośnie zwyczajnej, z którą współżyje w mikoryzie. W Polsce bardzo pospolity, miejscami występuje masowo. Owocniki pojawiają się od lipca do października. Kapelusz o kolorze żółtobrązowym lub czerwono-ochrowym, gładki, nagi po deszczach bardzo śluzowaty. U młodych... MAŚLAK SITARZ jest gatunkiem...

  • MAŚLAK ZIARNISTY w Polsce jest gatunkiem częstym, występującym pod sosnami od czerwca do października. Kapelusz początkowo brązowy lub rdzawoczerwony, w dojrzałych okazach żółtoochrowy, nagi śluzowaty, ze skórką łatwo oddzielającą się od miąższu. Za młodu kulisty, dojrzały poduchowaty, o średnicy 50-100 mm. Pory jasnożółte, za młodu drobne, dojrzałe... MAŚLAK ZIARNISTY w Polsce jest...

  • MAŚLAK ZWYCZAJNY jest szeroko rozprzestrzeniony. Występuje na całej półkuli północnej na obszarach o klimacie umiarkowanym. Rośnie w lasach iglastych, głównie pod sosnami, gdyż współżyje z ich korzeniami – zjawisko mikoryzy. Występuje od maja do jesieni, ale przy ciepłej jesieni i późnej zimie znajdowano dorodne osobniki w połowie grudnia. W całej... MAŚLAK ZWYCZAJNY jest szeroko...

Pokaż 1 z 7 - 12 z 27 przedmiotów