GRZYBY JADALNE
GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze wz...
GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych: - zupa grzybowa - sos grzybowy - sałatka grzybowa - grzyby marynowane - grzyby kiszone - uszka - krokiety grzybowe - pierogi Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle.
Więcej

GRZYBY JADALNE Jest 27 produktów.

na stronę
Pokazuje 25 - 27 z 27 elementów
  • SMARDZ STOŻKOWATY występuje w lasach liściastych (często pod jesionami), ogrodach, w trawie, na luźnych glebach. Wytwarza owocniki od kwietnia do maja. Główka o wysokości 2-7 cm, pusta w środku, u młodych owocników barwy ciemnobrązowej (prawie czarnej), po dojrzeniu szarobrązowa, o pokroju jajowatym lub tępo stożkowym,o powierzchni pokrytej nieregularnymi wnękami oddzielonymi jaśniejszymi, rdzawo nakrapianymi żeberkami przyrośniętymi do trzonu. Miąższ barwy białawej, kruchy, o woskowatej konsystencji, korzennej woni i łagodnym smaku.

  • TWARDZIOSZEK PRZYDROŻNY rośnie w umiarkowanej strefie Europy na łąkach, pastwiskach, przy polnych ścieżkach, na skraju lasów. Wytwarza owocniki od maja do listopada. Kapelusz o średnicy 1–4 cm (czasami do 6 cm), barwy skórzastożółtej lub ochrowobrązowawej (suchy bledszy, białawy), z brzegiem prążkowanym przez prześwitujące blaszki, gładki i nagi. Za młodu stożkowaty, później wypukły, w dojrzałym owocniku płaski, często z tępym garbkiem pośrodku. Blaszki bardzo rzadkie, białawe, po deszczu ochrowe, podczas suszy kremowe, po zwilżeniu nieco ciemniejsze. Miąższ bladożółty. Cienki, biały, nie zmieniający zabarwienia po przekrojeniu. Ma przyjemny grzybowy zapach i delikatny smak.

  • TRUFLE - grzyby mikoryzowe wytwarzające bulwiaste, podziemne owocniki, z widocznym po przekrojeniu labiryntowym wzorem obłoczni. Okrywy askokarpów są gładkie lub brodawkowane. Zarodniki trufli, wytwarzane w ilości po 1–6 w każdym worku, są okrągławe lub eliptyczne, zabarwione żółtobrązowawo, o powierzchni siatkowatej lub kolczastej.

Pokazuje 25 - 27 z 27 elementów