GRZYBY JADALNE

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze wzglę...

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych: - zupa grzybowa - sos grzybowy - sałatka grzybowa - grzyby marynowane - grzyby kiszone - uszka - krokiety grzybowe - pierogi Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle.

More

GRZYBY JADALNE  There are 27 products.

per page
Showing 13 - 18 of 27 items
  • MAŚLAK ŻÓŁTY tworzy mikoryzę z modrzewiami i występuje tylko pod tym drzewem. W Polsce jest pospolity. Owocuje od czerwca do listopada. Kapelusz o barwie żółtopomarańczowej, gładki, pokryty śluzem, w młodych owocnikach stożkowaty, w dojrzałych spłaszczony i poduchowaty, o średnicy 40-150 mm. Pory najpierw okrągłe, później kanciaste, za młodu żółte, z... MAŚLAK ŻÓŁTY tworzy mikoryzę z...

  • MLECZAJ RYDZ tworzy mikoryzę z sosnami, rozwija się w glebie, w lasach i młodnikach iglastych, na piaszczystych glebach. Owocniki wytwarza (w Europie) przeważnie od sierpnia do października. Kraje, w których potwierdzono występowanie mleczaja rydza to: Australia, Austria, Belgia, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Hiszpania, Holandia, Izrael, Japonia,... MLECZAJ RYDZ tworzy mikoryzę z...

  • OPIEŃKA MIODOWA jest pospolita w całej Europie Środkowej, również w Polsce. Występuje najczęściej jesienią od września do listopada, ale czasami może pojawić się nawet na początku sierpnia. Zwykle występuje gromadnie, czasami bardzo licznie. Rośnie na drewnie (pnie, gałęzie, korzenie) różnych gatunków drzew liściastych w lasach, ogrodach, parkach i... OPIEŃKA MIODOWA jest pospolita w...

  • PIASKOWIEC MODRZAK owocuje od lipca do października w lasach liściastych i mieszanych, najczęściej pod dębami, brzozami i na gruntach piaszczystych. Kapelusz przypomina zamsz, kremowy, słomkowożółty lub brązowoochrowy, drobnogruzełkowaty, w miejscach zgniecenia pojawiają się ciemnoniebieskie plamy. W młodym owocniku półkulisty, później poduchowaty.... PIASKOWIEC MODRZAK owocuje od lipca...

  • PIECZARKA rośnie od maja do listopada na łąkach, pastwiskach i rowach przydrożnych, najczęściej na dobrze nawożonych miejscach, np. na łąkach, gdzie pasie się bydło. Kapelusz biały, nagi lub z rzadkimi szarobrązowymi łuskami na czubku, za młodu prawie kulisty, później wypukły, na koniec spłaszczony. W młodych owocnikach brzeg kapelusza połączony jest z... PIECZARKA rośnie od maja do...

  • PIEPRZNIK JADALNY występuje gromadnie w lasach całej Polski. Jest cenionym i eksportowym grzybem jadalnym. Kapelusz o średnicy 1-10 cm (nawet do 12 cm). U młodych owocników guzikowaty, okrągłego kształtu, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty, lejkowaty i nieregularny. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej.... PIEPRZNIK JADALNY występuje...

Showing 13 - 18 of 27 items