GRZYBY JADALNE

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze wzglę...

GRZYBY JADALNE – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych: - zupa grzybowa - sos grzybowy - sałatka grzybowa - grzyby marynowane - grzyby kiszone - uszka - krokiety grzybowe - pierogi Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle.

Więcej

GRZYBY JADALNE  27 produktów

na stronie
Pokaż 1 z 1 - 6 z 27 przedmiotów
  • BOCZNIAKI to pasożyty i saprofity żyjące na drewnie. Powodują białą zgniliznę. Owocniki duże, mięsiste. Kapelusze suche, z błonkowatą osłoną lub bez niej. Skórka bez galaretowatej warstwy. Blaszki białawe, zbiegające na trzon. Trzony przeważnie krótkie, osadzone bocznie. BOCZNIAKI to pasożyty i saprofity...

  • BOROWIK SZLACHETNY występuje w Europie i Ameryce Północnej (głównie na zachód od Gór Skalistych, rzadziej w części centralnej i wschodniej kontynentu).  W Polsce często spotykany zwłaszcza w górach, rzadziej na niżu, zwykle rzadki w okolicach wielkich miast. Borowik szlachetny rośnie zarówno w lasach iglastych, liściastych jak i mieszanych. Najczęściej... BOROWIK SZLACHETNY występuje w...

  • CZUBAJKA KANIA zwana potocznie "sową" występuje we wszystkich rodzajach lasów, ale głównie w miejscach prześwietlonych - na ścieżkach, uprawach leśnych, na polanach, porębach, na skraju lasu czyli tam, gdzie jest trochę więcej światła w lesie. Jest gatunkiem dość pospolitym, ale najczęściej występują pojedynczo. Grzyb o barwie szarej do szarobrązowej z... CZUBAJKA KANIA zwana potocznie...

  • GĄSKA ZIELONKA to delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych, znany grzyb spożywczy i rynkowy; jednak we Francji w 2001r. odnotowano przypadek śmiertelnego zatrucia. Kapelusz o średnicy 4-10 cm, żółtozielony lub żółtobrązowy, pośrodku ciemniejszy, gładki, w młodym owocniku stożkowato wypukły, później płaski, często... GĄSKA ZIELONKA to delikatny grzyb...

  • KOLCZAK OBŁĄCZASTY rośnie od lipca do października (nawet spotykany w listopadzie) w lasach iglastych, liściastych oraz mieszanych. Lubi gleby ilaste o dużej zawartości wapnia. Mikoryzę tworzy najczęściej ze świerkiem i bukiem. Owocniki wyrastają często w dużych grupach. Zapach i smak świeżych owocników jest przyjemny, natomiast stare egzemplarze stają... KOLCZAK OBŁĄCZASTY rośnie od lipca...

  • KOŹLARZ BABKA ma kolor od brązowego do oliwkowo-brązowego. Zarodniki gładkie, wrzecionowate. W Europie Środkowej jest pospolity. Również w Polsce występuje pospolicie od lata do jesieni. Rośnie na ziemi, w lasach liściastych oraz mieszanych, często także poza lasem. Rośnie wyłącznie pod brzozami, tworzy bowiem mikoryzę z brzozami. Dobry grzyb jadalny. KOŹLARZ BABKA ma kolor od brązowego...

Pokaż 1 z 1 - 6 z 27 przedmiotów